– En SFI som går godt!

 

Climate Futures er halvveis i finansieringsperioden og styreleder Heidi Finskas ved KLP er glad for å kunne representere en SFI som går godt, har høy aktivitet og mange partnere.

Styreleder Heidi Finskas

– Etter «Hans» ble stadig flere klar over behovet for store investeringer og skreddersydde løsninger for å møte ekstremvær.

Pilotprosjektene i Climate Futures begynner å levere på problemstillingene. Vi må bygge videre på pilotene, teste ut mer og videreutvikle, sa hun ved åpningen av allmøtet i Oslo 28. august.

Et eksempel er 21-dagersvarslet på Yr som i sommer har blitt en suksess med 800 000 brukere hver uke. Varslet ble utviklet av Climate Futures i samarbeid med Meteorologisk institutt og NRK.

Senterleder Øyvind Paasche (NORCE)

– Innovasjon er ikke hyllevare, men et gjennombrudd kan gi opphav til flere innovasjoner. 21-dagersvarslet brukes nå inn i andre løsninger som vi jobber med, sa Øyvind Paasche, leder av Climate Futures.

Paasche er svært fornøyd med at hele 73% av de som bruker varslet sier det er lett å forstå. Det er et uttalt mål at senteret leverer produkter som er av nytte for samfunnet. Arbeidet i SFIen er derfor delt inn i ulike «noder»: Bærekraftig matproduksjon – hav, Bærekraftig matproduksjon – land, Fornybar energi, Smart shipping og Motstandsdyktige samfunn.

Flere av prosjektene nodene arbeider med ble presentert på møtet: 

  • Effekten av informasjon og erfaring på etterspørsel etter ekstremværforsikring (Endre Kildal Iversen, SNF)
  • Værbaserte avlingsprognoser for norsk frukt (Nora Røhnebæk Aasen, NR)
  • Predicting waiting times in the Panama Canal (Gabriel Fuentes, NHH)
  • «Melkeværet» – Serious game for agriculture (Ingrid Vigna, MET)
  • Can weather forecasts predict Norwegian Home Insurance claims? (Etienne Dunn-Sigouin, NORCE)
  • Forecasting energy production for small-scale hydropower (Ole Wulff, NORCE)
  • Characterising Marine Heatwaves in the Arctic Region (Marianne Williams-Kerslake, NERSC)
  • Linking large-scale precursors to summertime persistent dry days over Norway (Hsin-Yu Chu, UiB)

 

Keynotes og faglig påfyll

For faglig påfyll var Jørn Krisitansen fra MET invitert til å fortelle om hvordan MET bruker maskinlæring til å trene modeller. Tine Louise Trøen fra Eviny snakket om en klimavennlig energimiks og hvordan den påvirker markedet. Faglige innlegg ble det også fra Noel Keenlyside (UiB) som presenterte hvordan man kombinerer ulike modeller til «supermodels». Erik Kolstad (NORCE) forklarte hva et sesongvarsel er og hvordan det er bygget opp, mens Geir Drage Berentsen fra NHH snakket om hvordan vindkraft og solenergi kan komplementere hverandre i de ulike sesongene.  

 

Paneldiskusjon om klimaendringer og matsikkerhet

I sin innledning til diskusjonen om klimaendringer og matsikkerhet forklarte Arne Bardalen (NIBIO) at 60 % av maten i Norge er importert. Selvforsyningsgraden i 2021 var 46 %, og riksrevisjonen har slått fast at vi ikke er så forberedt på en matkrise. Med seg i panelet hadde han Anne Skuterud (Totalberedskapskommisjonen) og Manuel Hempel (NORCE), mens Gjermund Grimsby (KLP) ledet samtalen. En rapport fra Totalberedskapskommisjonen har slått fast at «ingen» kan svare på hvor god beredskapen vår er eller beskrive omstillingsevnen vi har. Skuterud understreket at vi må få mest mulig ut av de forutsetningene vi har. Man ser på ulike tiltak som kan øke robustheten i det norske landbruket (presisjonsjordbruk, bedre drenering og riktig gjødsling). Vekstsesongen har de siste årene vært lengre. Vi kan produsere mer norsk mat. Samtidig går kostholdsrådene litt på tvers av det vi har forutsetninger for å produsere i Norge. Er det bærekraftig?

Fra venstre: Arne Bardalen (NIBIO), Anne Skuterud (Totalberedskapskommisjonen), Manuel Hempel (NORCE) og Gjermund Grimsby (KLP).

Climate Futures er et senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) som koordineres av NORCE.

Senteret jobber bredt sammen med nærmere 40 partnere fra akademia, næringsliv, forvaltning og interesseorganisasjoner, og prosjektene fordeler seg på sektorer som er spesielt utsatt for klimarisiko, som havbruk, landbruk, shipping og energi, i tillegg til samfunnsstrukturer.

Skroll til toppen