Lea Svendsen er ny leder for energinoden

 

Lea Svendsen jobber til daglig som førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen. Hun har en PhD i klimadynamikkk og har vært involvert i Climate Futures nesten helt siden oppstarten, bl.a. som medlem i styringskomiteen. Nå har hun overtatt ansvaret for å koordinere arbeidet i Fornybar energi-noden.

Lea Svendsen (foto: Ellen Viste)

Lea forsker på klimavariasjon og er spesielt interessert i intern klimavariabilitet – hvordan klimaet endrer seg av seg selv uten ytre påvirkning. Disse naturlige endringene kan føre variasjon i vær og klima på relativt kort sikt, og dette er en tidsskala som er relevant for feks. kraftbransjen når de skal ta beslutninger som påvirker kraftproduksjonen.

Energinoden har i dag fire aktive partnere; Statkraft, Eviny, Småkraft og Å Energi. Hovedfokuset er på vannkraft og vindkraft, og noden har mange små konkrete prosjekter. Noen av prosjektene handler om hvordan man bruker klima- og værdata til å planlegge drift kortsiktig fra dag til dag. For eksempel ser forskere på hvordan 21-dagersvarslet til Yr kan brukes i små vannkraftverk. Andre prosjekter ser på trendene over tid for et mer langsiktig perspektiv når infrastruktur for kraftproduksjon skal bygges ut. Noden jobber mest med problemstillinger i Norge, men har også hatt prosjekter i Brasil.

– Vi går nå inn i en fremtid der vi skal erstatte flere av energisystemene med fornybar energi. Kombinasjonen av vind, sol og vann er spennende. Vind og sol må brukes der og da, mens vannkraften kan spares til det er behov for den. Dette er en av våre overordnede problemstillinger fremover, sier nodeleder Lea Svendsen.

Skroll til toppen