Optimal plassering av offshore vindkraft i Norge

Offshore vindkraft anses som en sentral energikilde i overgangen fra fossile brensler til fornybar energi. Forskere fra NHH Norges Handelshøyskole og NORCE anvendte moderne porteføljeteori, tradisjonelt brukt i finansielle investeringer, for å finne den optimale vindparkfordelingen.

Norge har som mål å installere 30 GW offshore vindkraft innen 2040 og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har foreslått 20 kandidatregioner for denne utbyggingen. I denne studien, finansiert av Climate Futures, har forskerne sett på hvordan man optimalt kan distribuere disse vindparkene for å oppnå høy kraftproduksjon, samtidig som man minimerer variansen ved hjelp av moderne porteføljeteori.

Sondre Hølleland

Porteføljeteori hjelper til med å diversifisere investeringer for å redusere risiko, og på samme måte kan den brukes til å distribuere vindparker på forskjellige steder for å stabilisere kraftproduksjonen. Tilnærmingen kan hjelpe beslutningstakere og industri med å ta kunnskapsbaserte beslutninger når lokaliseringen av offshore vindparker skal planlegges.

Studien vurderte to sett med kandidatlokasjoner: ett foreslått av NVE og et annet basert på en multikriterie beslutningsanalyse av Solbrekke og Sorteberg. NORA3 Wind Power-datasettet, som gir detaljerte time- og romvindkraftdata over Nordsjøen, Norskehavet, Østersjøen og deler av Barentshavet, ble brukt til å analysere vindkraftpotensialet.

Forskerne viser at en diversifisert vindparkportefølje kan redusere kraftproduksjonsvariansen betydelig. Førsteamanuensis ved NHH Sondre Hølleland forklarer:

– De optimale porteføljene tar hensyn til ulike begrensninger, inkludert maksimalt antall turbiner per lokasjon og totalt antall lokasjoner. Resultatene viste at den geografiske diversifiseringseffekten er robust mot endringer i lokasjon og kan føre til en mer stabil kraftproduksjon, sier han.

Forskerne fremhevet viktigheten av å vurdere både høy- og lavproduserende lokasjoner for å oppnå en balansert portefølje. Studien inneholder også også en diskusjon av implikasjonene av forskjellige tidsskalaer (time, daglig, ukentlig, månedlig) på korrelasjonsstrukturen til vindkraftproduksjonen. 

Referanse

Hølleland, S., Berentsen, G. D., Otneim, H., and Solbrekke, I. M.: Optimal allocation of 30 GW offshore wind power in the Norwegian economic zone, Wind Energ. Sci., 10, 293–313, https://doi.org/10.5194/wes-10-293-2025, 2025.

Forsidefoto: Sergiy Sergiuk/Colourbox

Skroll til toppen