Climate Futures er partner i ny forskerskole for klimakunnskap

Norges forskningsråd (NFR) har bevilget midler til opprettelsen av «Den norske forskerskolen for klimakunnskap i innovasjon og beslutningstaking». Forskerskolen vil løpe fra 1. juli 2025 til 30. juni 2033.

Forskerskolen består av en rekke partnere fra akademia og klima-sensitive sektorer, deriblant Climate Futures. Målsetningen er å fremme innovasjon og beslutningstaking basert på klimaforskning og dermed styrke samfunnets motstandskraft og beredskap mot klimaendringer.

Lea Svendsen Foto: Ellen Viste

Universitetet i Bergen (UiB) blir vert for forskerskolen som skal ledes av førsteamanuensis Lea Svendsen. Hun ser frem til samarbeidet med et bredt nettverk av partnere:

– Det blir noen spennende år fremover med samarbeid i et stort og bredt nettverk med mange partnere fra ulike sektorer og fagfelt. Forskerskolen vil gi en ny dimensjon til klimarelaterte doktorgradsutdanning i Norge, der vi får inn kompetanse på tverrfaglighet og anvendt bruk av klimadata og kunnskap gjennom samarbeid med partnere fra privat og offentlig sektor. I tillegg vil skolen gi alle involverte et større tverrfaglig nettverk innen klimafaget, sier Svendsen, som også er involvert i Climate Futures som leder av energinoden.

Øyvind Paasche profile
Foto: Andreas Graven, NORCE

Øyvind Paasche, direktør for Climate Futures og avdelingsleder i NORCE, ser ofte i arbeidet med Climate Futures at det er et stort samfunnsbehov å utvikle flerfaglig utdanning innen klimatjenester:

– Det er overraskende mange private og offentlig aktører som trenger personer med nødvendig innsikt og forståelse av hvordan de best kan håndtere og navigere muligheter og utfordringer knyttet til klima. At vi nå har fått en ny nasjonal forskerskole i Bergen som kan adressere dette økende behovet er svært kjærkomment, og åpner for et tett samarbeid på tvers av fag, næringer og sektorer som kan bli et verdifullt bidrag til hvordan vi alle kan bli bedre til å håndtere de eskalerende klimautfordringene vi står ovenfor, sier Paasche.

Regjeringen støtter forskerskoler
Nasjonale forskerskoler er en ordning som skal styrke norsk forskerutdanning. Regjeringen deler i denne omgangen ut 112 millioner kroner til sju forskerskoler innen ulike fagområder. Dette skal bidra til å gjøre doktorutdanningene mer relevante for arbeidslivet:

– Vi trenger flere med forskerkompetanse i arbeidslivet, både næringsliv og offentlig sektor. Forskerskolene bidrar til å gjøre doktorgradsutdanningen både mer arbeidsrelevant og tverrfaglig. Derfor er jeg glad for å kunne styrke forskerskolene og den viktige jobben de gjør med 112 millioner kroner,» sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) i en pressemelding.

Styrking av klimaforskning og utdanning
Forskerskolene er et supplement til institusjonenes egne doktorgradsprogrammer og representerer et betydelig løft for klimaforskning og klimarelatert utdanning i Norge. Etableringen vil gi doktorgradstipendiater nødvendig utdanning og kompetanse for å utføre viktig forskning innen klimafeltet og bidra med viktig kunnskap i beslutningsprosesser i både offentlig og privat sektor.

Kilder:
https://www.uib.no/nt/177335/universitetet-i-bergen-tildeles-prestisjefylt-forskerskole
https://www.khrono.no/deler-ut-112-millioner-til-forskerskoler-se-hvem-som-far-penger/956714

Skroll til toppen