Norsk Regnesentral og Gartnerhallen: Forutsigbar fruktmodning med værdata

Noen frukter tåler å bli lagret, stenfrukter, som morell og plommer tåler det ikke og må selges når de er modne. For å kunne forutsi når de er klare for markedet har Norsk Regnesentral (NR) og Gartnerhallen laget en modell som beregner når sesongen starter.

Foto: Thom Milkovic/Unsplash

 

Kobler pakkeridata med værvarsler

Gartnerhallen er Norges største leverandør av frukt, bær, grønnsaker og poteter. De bruker prognoser for å kunne anslå på hvilket tidspunkt stenfruktene vil være klare for markedet. Prognosene er viktige for prissetting og til å beregne hvor mye stenfrukter som skal importeres fra utlandet. Målet er å forhindre at man importerer for mye frukt som konkurrerer med norsk frukt. Hvis man importerer fra et annet land samtidig som frukten i Norge er moden, blir tilbudet større enn etterspørselen, og man risikerer å måtte kaste frukt som ikke blir solgt, eller selge til for lav pris.

Nora Røhnebæk Aasen

Gartnerhallen lager i dag prognoser basert på historiske data fra pakkeriene og dialog med produsentene underveis i sesongen. I samarbeid med Norsk Regnesentral utvikler man nå en modell der historiske data kobles med værprognoser og værmeldinger.

Forsker Nora Røhnebæk Aasen i NR forklarer hvordan forskerne bruker data fra Meteorologisk institutt til å trene modellen, i tillegg brukes det nye 21-dagersvarslet på Yr.

– For å kunne lage prognoser allerede tidlig på våren kjører vi ulike simuleringer for hvordan været kan utvikle seg gjennom sesongen. I år begynte vi å kjøre modellen i mars. I starten kjører vi den med en frekvens på 2-3 uker, mens i mai/juni gjør vi det ukentlig. Vi vet ikke ennå hvor bra årets prognoser treffer, ettersom innhøsting fortsatt pågår. En ting vi er veldig fornøyd med er at vi klarte å fange opp at det kom til å bli en tidlig sesong allerede i starten av mai, så der virker det som vi har truffet bra, sier hun.

Norsk frukt

Norge har en kortere fruktsesong enn mange andre land. Å kunne beregne når stenfruktene er modne og klare for markedet for å regulere importen kan gi mer lønnsomhet for produsentene og en mer bærekraftig produksjon.

NR og Gartnerhallen har regelmessige møter for å videreutvikle modellen. Forskerne har også besøkt Blaaflat Gård i Lærdal, drevet av Harald Blaaflat Mundal som har vært en aktiv bidragsyter i prosjektet. På gården fikk de innsikt i hvordan produksjonen foregår og hvilke vurderinger som gjøres hos produsenten.

– Ved å flytte innsikt fra værvarsler inn i en modell kan man mer systematisk bruke varslene i produksjonsplanleggingen, og det blir et godt supplement til dialogen med produsentene, forklarer Røhnebæk Aasen.

Skroll til toppen