Brettspill gir verdifull innsikt i hvordan bønder tar beslutninger

Brettspillet «Melkeværet» er utviklet for å styrke samarbeidet mellom bønder og de som produserer sesongvarsler og andre værvarsler. Målet er å øke forståelsen for hvordan værdata bedre kan brukes i landbruket.

"Serious games" er en del av en større strategi fra Meteorologisk institutt for å gjøre sesongvarsler tilgjengelige, forståelige og brukbare for alle brukere.

Ingrid Vigna, forsker ved Meteorologisk institutt, samler informasjon om hvordan norske bønder bruker værvarsler og hvor mye de stoler på ulike typer varsler. Hun bruker spillet “Melkeværet” som et verktøy for å lette kommunikasjonen mellom aktører med ulike bakgrunner og eksperter. I dette tilfellet bringer det sammen bønder, meteorologer og forskere.

Brettspillet simulerer en sommersesong på Vestlandet, hvor hver spiller har rollen som melkeprodusent. Spillebrettet er en kalender, og spillerne må ta beslutninger om når de skal gjødsle eller høste gress basert på ulike værforhold. Beslutningene de tar påvirker hvor mye gress de kan produsere, noe som igjen påvirker melkeproduksjonen.

– Under spillet blir beslutningene lagt inn i en datamodell og projisert på en vegg, slik at alle kan følge med. Modellen beregner utfallet av spillernes beslutninger, slik at de kan se hvor mye gress de har høstet og hvor mye melk de har produsert, forklarer Vigna.

Ikke bare underholdning

Formålet med et «serious game» er ikke bare underholdning. Det kan også brukes til  kursing og opplæring. Spillet kan gi bønder opplæring om værrelaterte utfordringer og hvordan de kan forberede seg på ulike værforhold. Det gir også forskere en bedre forståelse av hvordan bønder tenker og tar beslutninger. Dette gir forskerne et annet perspektiv enn datainnsamling gjennom intervjuer og spørreskjemaer.

Prosjektet er et samarbeid mellom Climate Futures-partnerne Meteorologisk institutt og Norsk Landbruksrådgivning (NLR):

– NLR har gitt meg tekniske detaljer og verdifull innsikt i norske landbruksforhold. Hvis spillet ikke fremstår realistisk mister det mye av sin hensikt, sier Vigna.

Det jobbes også med å gjøre datamodellen lett tilgjengelig, slik at bønder kan bruke den på egen hånd eller i grupper.

Nyttig tilbakemelding for meteorologene

Vigna har erfart at bønder som har testet spillet har vist stor interesse og engasjement i diskusjoner med meteorologene:

– Du kan ha bønder og meteorologer ved samme bord. Meteorologene vil få en bedre forståelse av hvordan bøndene tar beslutninger og hva som er viktig for dem. Samtidig kan bøndene stille meteorologene spørsmål for å forstå hvordan værvarselet lages, slik at de kan bruke værvarselet på en mer informert måte, sier hun.

Hver spilløkt følges av en debriefing, hvor spillere og forskere diskuterer erfaringene fra spillet og hvordan de kan anvendes i virkeligheten.

Climate Futures er et senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) som koordineres av NORCE.

Senteret jobber bredt sammen med nærmere 40 partnere fra akademia, næringsliv, forvaltning og interesseorganisasjoner, og prosjektene fordeler seg på sektorer som er spesielt utsatt for klimarisiko, som havbruk, landbruk, shipping og energi, i tillegg til samfunnsstrukturer.

Skroll til toppen